17 websites met prachtige gratis stockfoto’s

Een foto zegt meer dan duizend woorden, zo gaat het spreekwoord en niets is minder waar. Het gebruik van foto’s kan je site helemaal maken of kraken, maar misschien heb je niet de nodige budgetten om een professionele fotograaf onder de arm te nemen. En zelf heb je gewoon geen tijd om er op uit te trekken met die veel te zware digitale spiegelreflex om wat kiekjes te schieten. En laten we eerlijk zijn, smartphone foto’s zijn leuk, maar zijn lang niet altijd van de hoogste kwaliteit.

Een beetje over auteursrecht

Daar zit je dan. Je hebt net een geweldig artikel geschreven voor je blog of je hebt een nieuwe landingspagina uitgewerkt voor je website en je weet dat er iets ontbreekt. Je weet dat je iets nodig hebt dat mensen uitnodigt om je artikel te lezen of om via social media door te klikken naar je website. Een foto.

Misschien heb je nu de neiging om naar Google Images te surfen en daar de eerste de beste afbeelding te downloaden. Hold your horses. Zomaar even wat afbeeldingen van het internet plukken is eigenlijk behoorlijk illegaal. Op iedere afbeelding rust auteursrecht. Copyright in het schoon Engels. Dat wil zeggen dat de “auteur” van de foto, de fotograaf met andere woorden, alle rechten blijft behouden over die foto en dus beslist wat er wel en niet mee mag gebeuren. Als de fotograaf in kwestie merkt dat jij zijn of haar foto gebruikt ook al is het ‘maar’ voor een persoonlijk blogbericht, dan kan je wel eens een stevige boete aan je been hebben. Ja, zelfs als je braaf vermeldt dat de foto gemaakt werd door die ene persoon.

Sommige fotografen willen namelijk niet dat hun foto’s voor andere doeleinden gebruikt worden dan de doeleinden die zij bepalen. Aangezien zij de foto hebben gemaakt en dus de “auteur” zijn van de foto, mogen zij beslissen wat er wel en niet kan en mag gebeuren met die foto. Wil je het dus veilig spelen? Pluk niet zomaar de eerste de beste foto van het internet. Dat is foute boel. En als je toch persé die ene foto wil gebruiken van die ene fotograaf? Vraag hem of haar dan wat zijn voorwaarden zijn én zijn uitdrukkelijk om toestemming. Hetzelfde geldt trouwens ook voor muziek, teksten en illustraties.

Kwalitatieve gratis stockfoto’s

Dus daar zit je dan, nog steeds fotoloos. Gelukkig zijn er heel wat websites waarop je gratis stockfoto’s kan vinden die meestal best wel te pruimen zijn op gebied van kwaliteit. De fotografen van deze foto’s staan hun auteursrecht af en geven daardoor de toestemming aan iedereen om de foto te gebruiken bij blogberichten, als covers van hun e-books of échte boeken, als foto op een flyer of een poster,…

 

Zeventien websites boordevol prachtige foto’s die je gratis mag gebruiken op je website. Je hebt nu geen excuses meer om je blogberichten, je landingspagina’s of social media kanalen er perfect te laten uitzien voor je ze deelt met de rest van de wereld.

Maar hoe zorg je ervoor dat die gratis stockfoto’s aansluiten bij jou huisstijl? Hoe maak je een selectie foto’s die je voor verschillende doeleinden kan gebruiken? In de online cursus Ontwerp je eigen merk ga ik hier dieper op in, in de module rond fotografie.

Vers bloed naar je website lokken

Uiteraard willen we allemaal graag meer bezoekers over onze virtuele vloer krijgen. Bezoekers zijn namelijk potentiële klanten, dus meer bezoekers zou moeten leiden tot meer conversie en verkoop, toch? Maar hoe zorg je er nu voor dat er meer mensen hun weg vinden naar jouw website? In dit e-boek vind je tal van tips die net ietsje verder gaan dan enkel en alleen "zorg dat je gevonden wordt in zoekmachines".

Birth Matters

Pin It on Pinterest

Share This