Niet iedere bezoeker die op je website terecht komt, is daar om dezelfde reden. Soms wordt dat een beetje vergeten.
Er zijn genoeg ondernemers die een website op poten zetten en dan verwachten dat iedere bezoeker zich meteen inschrijft voor hun nieuwsbrief, een aankoop doet of een kennismakingsgesprek boekt. Je hebt verschillende soorten bezoekers die op een heel ander punt in hun klantenreis zitten. Iedere soort bezoeker heeft zijn eigen noden waarmee je op een andere manier moet omgaan.
Willekeurige bezoeker
Deze bezoeker komt vaak redelijk toevallig op je website terecht. Ze hebben een zoekopdracht ingegeven in een zoekmachine en jouw website scoorde hoog in de zoekresultaten (speekselmedaille voor jezelf!). Het kan zijn dat zo’n willekeurige bezoeker op een blogbericht belandt dat je jaren geleden schreef rond een bepaald onderwerp. Het kan zijn dat ze op een landingspagina terecht komen van een bepaalde dienst waar ze specifiek naar op zoek waren. Het komt er op neer dat ze nog nooit over jou of je merk hebben gehoord en dat dit hun eerste kennismaking is met jou.
De kans dat deze mensen meteen iets bij jou gaan kopen, is eerder klein. Niet onbestaand, want er zullen altijd mensen zijn die weten wat ze willen en er meteen voor gaan, maar doorgaans is die groep mensen in de minderheid. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat deze willekeurige bezoeker jou beter kan leren kennen.
Wie ben je? Wat zijn je waarden en normen? Waarom doe je wat je doet? Waarom ben jij een expert in hetgeen je doet? Wat heb jij hen te bieden dat iemand anders in je veld niet kan bieden? Wat zorgt ervoor dat jouw dienst of product een meerwaarde kan zijn in hun leven?
Geef ze de kans om jou en je merk beter te leren kennen. Nodig ze uit om je te volgen op social media en laat ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief. Bouw je relatie langzaam op en wie weet zijn ze dan op een bepaald moment klaar om met jou in zee te gaan. Forceer het niet.

Terugkerende twijfelaar
Er is maar een kleine groep mensen die meteen de knoop doorhakt om in te stappen in jouw online traject, een bepaald product te kopen of om een kennismakingsgesprek te boeken. Mensen kijken nogal de kat uit de boom, vooral hier in Vlaanderen. En logisch ook, soms gaat het om een grote investering.
De terugkerende twijfelaar gaat dus een aantal keren terugkeren naar jouw website om alle informatie nog eens na te lezen of om de informatie even voor te leggen aan een partner of kennis. Hoe vaker een bezoeker terugkeert, hoe groter de kans dat hij of zij uiteindelijk actie onderneemt en overgaat tot actie. Hetzelfde geldt als een bezoeker langer op een bepaalde website blijft.
Het belangrijkste bij deze bezoeker is dat je hen geruststelt en hen laat weten dat ze je kunnen vertrouwen. Dat vertrouwen kan je op verschillende manieren winnen. Je kan ervoor zorgen dat ze alle informatie hebben die ze nodig hebben om een weloverwogen beslissing te nemen.
Dat wil zeggen dat je de nodige veelgestelde vragen beantwoord, maar je kan hen ook een blik achter de schermen laten werpen van bv. je online cursus zodat ze meteen weten hoe de leeromgeving eruit ziet, je kan een unboxing filmpje van een product op je website zetten zodat ze zien hoe groot het is of hoe het werkt,…
Daarnaast zijn getuigenissen van klanten die eerder al met jou in zee gingen ontzettend belangrijk. Dit is social proof. Als mensen zien dat anderen hen al voor gingen, dan geeft ze dat een extra duwtje om voor jou te kiezen. Zorg er dus voor dat je zaken kunt tonen op je website aan je potentiële klanten. Dit kunnen getuigenissen of reviews zijn, maar je kan ook werken met case studies waarbij je zelf vertelt hoe je een bepaald probleem van een klant hebt opgelost.
Een terugkerende twijfelaar kan ook baat hebben bij een extra duwtje in de rug. dat kan in de vorm van een kortingscode of een extra bonus bij een online traject.
De klant
Een bezoeker die al een keer over het hoofd wordt gezien, is je klant. Het is niet omdat iemand met jou in zee is gegaan, dat die persoon niet meer naar je website zal surfen. Nope. Denk maar eens na over hoe vaak jij nog inlogt bij een webshop om nog een factuur op te snorren of hoe vaak je op een website op zoek gaat naar het adres van die plek waar die ene workshop doorgaat waarvoor je je hebt ingeschreven.
Het is niet omdat iemand klant is, dat er geen interactie meer is met je website. Integendeel. De dienst na verkoop is minstens even belangrijk als alles wat vooraf ging. Een klant heeft nog altijd vragen die beantwoord kunnen worden in een veelgestelde vragen of ze willen je kunnen contacteren via een contactformulier.
Vergeet deze bezoeker ook niet in de watten te leggen. De kans dat iemand die al een keertje iets gekocht heeft bij jou opnieuw iets koopt is groter dan iemand die nog nooit iets heeft gekocht bij jou. Soigneer je klanten dus goed. Leg ze extra in de watten. Eventueel kan je zelfs werken met een soort van loyaliteitsprogramma waarbij de bezoeker punten kan verdienen bv. bij iedere aankoop. Die punten kunnen ze vervolgens inruilen voor een leuke extra of een interessante korting.
Daarnaast is jouw website de ideale plek voor de bezoeker om feedback te geven. Dat kan in de vorm van een review bij een product, maar je kan ook specifiek om een getuigenis vragen eens de bezoeker inlogt bv. via een pop up.

Trouwe fan
En dan heb je nog de trouwe fan. We hebben allemaal een paar cheerleaders in ons leven nodig die ons vanaf de zijlijn aanmoedigen, die ieder stukje content dat we produceren zullen lezen of bekijken, die vol enthousiasme social media posts liken en die zich voor iedere mogelijke freebie die je maakt aanmelden. Trouwe fans zijn hun gewicht in goud waard.
Maar, jawel, er is een maar… Trouwe fans zijn niet altijd mensen die zaken kopen bij jou. Het kan zijn dat ze gewoon niet je ideale klant zijn, maar je wel vanaf de zijlijn volgen. En dat is ok. Zij kunnen je ambassadeurs zijn en je naam doorgeven aan mensen die wél je ideale klant zijn. Zij kunnen je content delen met anderen zodat een groter publiek je leert kennen. Zij kunnen zeer waardevolle feedback geven net omdat ze je al zo lang volgen en alles consumeren wat je online gooit.
Onderschat de kracht van een trouwe fan niet. Ze mogen dan geen klant zijn, ze zijn een ontzettend waardevolle bezoeker op je website. Leg ze dus af en toe een keertje in de watten met content die nergens anders te vinden is of nodig ze uit voor een korte one-on-one babbel om hen te bedanken.
Niet iedere bezoeker op je website is klaar om te kopen of om een actie te ondernemen die jij voor ogen hebt met jouw website. Niet iedere bezoeker is een potentiële klant. Je hebt verschillende profielen die op jouw website terecht komen en als jij kan inspelen op hun noden, dan kan jij daar op termijn heel wat waardevolle connecties aan over houden. Zulke waardevolle connecties zijn soms meer waard dan een inschrijving voor een online traject of de aankoop van een product.