7 tips als je zelf je website wil bouwen

Je website is je online visitekaartje. Het is dan ook logisch dat je zo snel mogelijk aan de slag gaat met het maken van een website als je net begint met je zaak. Maar bij de opstart van je eigen zaak, gaan de centen natuurlijk in eerste instantie naar belangrijkere dingen zoals materiaal dat je nodig hebt. Daardoor is een eigen website niet prioritair voor vele starters. En dat snap ik maar al te goed. Toch geef ik je graag een aantal tips mee voor als je zelf je eigen website in elkaar wil boksen. Het kan maar helpen.

Zorg dat mensen je kunnen contacteren via je website

Het klinkt nogal vanzelfsprekend, maar helaas is dat niet altijd het geval. Heel vaak moet je als bezoeker nog zoeken naar een e-mailadres of iets dergelijks. En social media icoontjes waar je op moet doorklikken om je vervolgens via Instagram of Facebook een berichtje te kunnen sturen, die tellen niet als contactmogelijkheid.

Nope. Een good ol’ contactformulier. Dat is the way to go. 

Als je dan toch bezig bent, zorg dat je er meteen een autoresponder aan koppelt, zodat je bezoeker meteen nadat hij je formulier heeft ingevuld een mailtje ontvangt van jou om te zeggen dat je zijn bericht goed hebt ontvangen en dat je er zo snel mogelijk op zal antwoorden.

Zorg dat je website op alle mogelijke schermen te bezoeken is

Ik weet niet hoe de statistieken van jouw website eruit zien, maar de mijne laten mij weten dat meer dan de helft van mijn bezoekers tegenwoordig surft via smartphone of tablet. We zijn allemaal vergroeid met onze mobiele devices en van zodra we langer dan twee seconden ergens moeten wachten, halen we een scherm boven om social media te checken of om nog een keer een blogartikel te lezen.

Jij doet het. Ik doe het. Jouw bezoekers doen het ook. Dus als je website nog niet “responsive” is en goed leesbaar is op verschillende toestellen en schermen, maak er dan zo snel mogelijk werk van.

Zorg dat je btw nummer wordt vermeld op je website

Als je als ondernemer een website hebt, dan is het verplicht om daar op je btw nummer te vermelden. Onze vrienden van FOD Financiën controleren hierop. Voorlopig schrijven ze nog geen boetes uit, maar better safe than sorry. Je kan het vermelden in de footer, helemaal onderaan je website, of je kan het vermelden op je contactpagina bij de rest van je gegevens zoals adres en aanverwanten.

Fun fact: ook op je Facebookpagina is dit verplicht.

Zorg dat enkel de allerbelangrijkste pagina’s opgenomen worden in je navigatie

Het is aanlokkelijk om AL je pagina’s in je navigatie op te nemen, want daar gaan de mensen als eerste kijken als ze willen doorklikken, toch? Maar te veel items in je navigatie zorgen voor chaos en wanorde. Neem je vijf à zes belangrijkste pagina’s en neem die op in je hoofdmenu. Zo weten je bezoekers meteen dat dat de belangrijkste pagina’s zijn op je site.

De andere pagina’s kan je nog altijd als een soort van subnavigatie toevoegen aan je website. Home, over ons en contact zijn sowieso drie items die belangrijk genoeg zijn om op te nemen in je menu.

Zorg dat je teksten leesbaar zijn

De leesbaarheid van je site is zo belangrijk. Als je site moeilijk leesbaar is door een te kleine lettergrootte of een te speels lettertype, dan gaan mensen afhaken. Je bezoekers willen je teksten kunnen scannen met hun ogen en snel de nodige informatie kunnen vinden. Mijn regel is: “uw bomma moet de teksten op je site kunnen lezen,”.

  • Laat je tekst links uitlijnen. Niet centreren. Niet uitvullen. Gewoon links uitlijnen. Lekker eenvoudig. Je ogen vinden zo makkelijker het begin van een zin en kunnen een tekst die links is uitgelijnd dus makkelijker lezen.
  • Je kan best een zo duidelijk leesbaar lettertype gebruiken zonder al te veel foefkes eraan. Geen krulletjes. Geen tirlantijntjes. Je wil toch ook geen heel boek in een gek lettertype lezen? Dat zou toch ook vermoeiend zijn? Als gouden regel geldt dat je maximum drie lettertypes mag gebruiken op je pagina. Drie. Liefst zelfs maar twee.
  • Zorg voor genoeg contrast tussen je woorden en de achtergrond waarop ze staan. Zwarte letters op een witte achtergrond zorgt natuurlijk voor het meeste contrast. Je kan altijd kleur gebruiken, maar hou er rekening mee dat er genoeg contrast is. Probeer geen witte tekst op een gele achtergrond te plaatsen of felgroene letters op een rode achtergrond, want daarmee gaat de bomma en je kleurenblinde oom (en vele andere bezoekers) last mee hebben.
  • De witruimte tussen twee regels tekst (regelafstand) speelt een belangrijke rol bij de leesbaarheid van je tekst. Is die te klein of te groot, dan is het moeilijk om uit te maken waar één zin eindigt en de andere begint omdat ze zo dicht op elkaar staan.
  • De regellengte is er nog zo ééntje waar veel mensen niet bij stilstaan. Als een regel van de ene kant van je scherm helemaal tot aan de andere kant van het scherm loopt, dan is het moeilijk om die regel te lezen. De woorden en regels gaan dan voor de ogen van je bezoekers beginnen dansen. De gouden regel hiervoor is om om en bij de 50 à 75 tekens per regel te gebruiken.
  • Niemand leest graag muren tekst, dus deel je tekst op in alinea’s. Ik probeer om de drie à vier regels tekst altijd een nieuwe alinea te starten. De witruimte tussen twee alinea’s zorgt even voor rust.
  • Werk met lijstjes! Lijstjes zijn altijd de max en zijn zeer makkelijk scanbaar.

Zorg voor prachtige foto’s.

Een foto zegt meer dan een duizend woorden en dat spreekwoord is een waarheid als een koe. Goede foto’s doen je site er professioneler uit zien. Haal die foto’s die je met je smartphone maakte maar snel van je site. Je kan altijd een fotograaf inschakelen om foto’s te maken die perfect bij jou site passen. Als je het budget nog niet hebt om gebruikt te maken van de diensten van een professioneel fotograaf, dan kan je hier een hoop sites terug vinden vol met gratis foto’s die je voor allerhande doeleinden mag gebruiken.

Zorg regelmatig voor nieuwe content

Dat heeft misschien minder te maken met het daadwerkelijk bouwen van je website, maar het is zeker geen klein pietluttig detail. Het is niet zo dat eens je één keer al je teksten hebt geschreven voor je website, je er nooit meer naar om gaat moeten kijken. Google en andere zoekmachines checken regelmatig websites om te zien of er nieuwe content is op verschenen. Het is één van de vele puntjes waarmee rekening wordt gehouden bij het opnemen van je site in de zoekresultaten. Als je hoger wil scoren in de zoekresultaten, dan kan je best regelmatig zorgen voor nieuwe content. Een blog vol met de laatste nieuwtjes is daarvoor dus zeker interessant. 

Algemeen gezien is er één grote regel waaraan je je best houdt en dat is K.I.S.S. Keep It Simpel, Stupid. Hou alles lekker eenvoudig. Je site moet geen kunstwerk zijn. Het mag er mooi en professioneel uitzien, dat zeker, maar het heeft als hoofddoel om je bezoekers te informeren. Dus zorg ervoor dat zij makkelijk hun weg vinden naar de juiste informatie en je makkelijk kunnen contacteren met hun vragen.

Vers bloed naar je website lokken

Uiteraard willen we allemaal graag meer bezoekers over onze virtuele vloer krijgen. Bezoekers zijn namelijk potentiële klanten, dus meer bezoekers zou moeten leiden tot meer conversie en verkoop, toch? Maar hoe zorg je er nu voor dat er meer mensen hun weg vinden naar jouw website? In dit e-boek vind je tal van tips die net ietsje verder gaan dan enkel en alleen "zorg dat je gevonden wordt in zoekmachines".

Birth Matters

Pin It on Pinterest

Share This