Eindejaarschecklist voor jouw website

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dan is het altijd interessant om even een kleine audit te doen van je eigen website om te zien of alles nog up to date is en werkt. Zo kan je aan het nieuwe jaar beginnen met een gerust hart en een website die doet wat hij moet doen. 

Zelf werk ik met WordPress en Divi. Een aantal van de tips die je in deze checklist zal terugvinden zijn dan ook specifiek voor WordPress sites. Heb je je website op een ander platform gebouwd? Dan mag je deze tips gewoon negeren natuurlijk. 

Maak een back up voor je begint! 

Er kan altijd iets mislopen terwijl je aan het prutsen bent aan je website. Pagina’s kunnen opeens verdwijnen. Updates kunnen je website niet meer toegankelijk maken. The good stuff. Dus maak zeker voor je begint een back up van je website. Dit is geen overbodige luxe. 

Bij sommige hosts zoals Combell wordt er gedurende veertien dagen een back up van je site bewaard op de server zelf, maar niet iedere host biedt deze mogelijkheid aan. 

Gebruik je WordPress? Dan kan ik de plugin UpdraftPlus warm aanbevelen. Hiermee kan je met een klik op een knop een back up maken die vervolgens automatisch op je Dropbox wordt gezet.

Je website optimaliseren tijdens het eindejaar

 • Dubbelcheck of de contactgegevens op je website nog correct zijn. Zijn je adresgegevens nog juist? Is je BTW nummer gewijzigd? Zijn de links achter de social media icoontjes nog juist? 
 • Stuur jezelf een mailtje via het contactformulier op je website. Komt de mail toe in je inbox? En krijg je een bevestigingsmail op het e-mailadres dat je invulde in het contactformulier? 
 • Check of al je interne links nog werken. Het kan zijn dat je in een vlaag van opruimwoede wat pagina’s hebt verwijderd en dat deze nu een 404 foutmelding geven (pagina niet gevonden). Stel dan een redirect in naar een andere pagina die relevant is. 
 • Controleer even je aanbod. Kloppen de prijzen nog die op je website staan? Klopt de informatie die je deelt op de salespagina’s? Werken alle betaalmethodes nog? 
 • Zijn je algemene voorwaarden nog up to date? En is je privacyverklaring nog in orde? 
 • Heb je een webshop of ontvang je betalingen via je je website? Ga een keer door het hele proces alsof je je eigen klant bent. Je kan eerst een kortingscode aanmaken waardoor je zelf €0 betaalt voor je testaankoop. Is het proces logisch? Krijg je alle nodige e-mails en facturen in je mailbox?
 • Bekijk je website een keer op een andere computer. En check hem eens op je smartphone. Werkt alles naar behoren? Zie je vreemde zaken die moeten aangepast worden? 
 • Is de freebie die je aanbiedt nog relevant voor je aanbod? 
 • Bekijk je Google Analytics, want daar kan je veel interessante informatie uit halen die waardevol kan zijn voor je website en je business naar volgend jaar toe. Welke sites linken door naar jou? Gebruiken je bezoekers vooral een computer of hun smartphone om naar je website te surfen? Welke pagina’s waren het populairst? Welke het minst populair? 

Laat iemand anders eens naar je website kijken

Als je zelf geen zin hebt om alles te checken en dubbelchecken, schakel dan een vriendin in. Of je mama. Of je buurman. Of die ene ex-collega die altijd overal fouten in vindt. Vaak vinden mensen die absoluut niets met je website te maken hebben net meer fouten terug. Ze gaan anders kijken naar de teksten, pagina-opmaak, links en knoppen, etc.

Voor de WordPress-gebruikers 

 • Zorg dat al je plugins, je thema’s en WordPress zelf up to date zijn. Als je dan toch bezig bent, kan je daar beter ook meteen werk van maken. Ha! Natuurlijk zou het ideaal zijn moest je hier iedere week werk van maken en het niet gewoon laten voor het einde van het jaar, maar kom. 
 • Een plugin die ik standaard installeer op iedere website is Wordfence. Deze plugin maakt een soort van firewall voor je website en houdt daarmee mensen met snode plannen buiten. Heb je deze plugin nog niet? Installeer hem meteen en doe een scan. Heb je deze plugin wel al? Laat hem een scan doen en check even of alles nog in orde is. 
 • Mest je media galerij eens uit. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je een foto uploadt voor je website en dat je dan toch besluit een andere te gebruiken? Een website waar veel ongebruikte bestanden op staan, gaat trager laden en dat willen we natuurlijk niet.

Dan wens ik je alvast een geweldig nieuw jaar toe.

Zo ééntje waarin al je dromen mogen uitkomen desondanks alle vreemde dingen die aan de gang zijn in onze wereld. 

Vers bloed naar je website lokken

Uiteraard willen we allemaal graag meer bezoekers over onze virtuele vloer krijgen. Bezoekers zijn namelijk potentiële klanten, dus meer bezoekers zou moeten leiden tot meer conversie en verkoop, toch? Maar hoe zorg je er nu voor dat er meer mensen hun weg vinden naar jouw website? In dit e-boek vind je tal van tips die net ietsje verder gaan dan enkel en alleen "zorg dat je gevonden wordt in zoekmachines".

Birth Matters

Pin It on Pinterest

Share This