Als je nog maar net begint als zelfstandige, zijn er tienduizend dingen waar je tegelijk mee moet bezig zijn: social media zodat je zichtbaar bent voor potentiële klanten, uitzoeken welke diensten of producten je wil aanbieden, research (zoveel research over van alles en nog wat), administratie,…
En natuurlijk ook een website, het online visitekaartje bij uitstek.
Heb je echt een website nodig als je start?
Je website kan wachten (zei de webbouwer van dienst 😅). Echt. Je hebt nog geen volwaardige website met alle toeters en bellen nodig. Als je net start moet je ervoor zorgen dat mensen je kunnen vinden en dat jij die mensen die interesse hebben in wat je aanbiedt, later opnieuw kan contacteren.
- Je kan een tijdelijke pagina maken waar mensen hun e-mailadres al kunnen achterlaten moesten ze geïnteresseerd zijn in jouw diensten of producten. Je kan zo’n landingspagina aanmaken met bv. Convertkit en dan je domeinnaam daar naar laten verwijzen.
- Of je kan doen wat ik deed en een Coming Soon pagina of one pager aanmaken. Hierop staat al wat informatie van wie je bent en wat je aanbiedt, maar het belangrijkste aan deze pagina is het contactformulier. Mensen die met je willen samenwerken, die kunnen je meteen al contacteren.
Case // Mijn eigen one pager
Momenteel lees je dit blogbericht op een volwaardige website. Er is een homepagina, een blogpagina, iedere dienst die ik aanbied heeft een landingspagina en er is zelfs een contactformulier. Meer heb ik niet nodig.
Maar het is niet altijd zo geweest. Nope. In 2018 ben ik van zelfstandige in bijberoep overgeschakeld naar zelfstandige in hoofdberoep. En je zou denken dat ik dan ook meteen een mooie website voor mezelf bouwde. Nope. Dat was niet het geval. Het was pas eind 2019 dat ik een one pager in elkaar knalde op een paar uur tijd. Een copywriter wilde mij introduceren bij een bepaald project dat op lange termijn mij heel wat interessante opdrachten zou kunnen opleveren. Mijn portfolio in pdf-formaat zou het dus niet trekken. En mijn social media ook niet.
Dus schoot ik in actie.
Het project besloot uiteindelijk met een andere webbouwer in zee te gaan, maar ik had opeens wel een website. Hoera! En misschien maar goed ook, want enkele maanden later zaten we met z’n alleen in lockdown en moest iedereen en z’n moeder een website hebben, want alles gebeurde plots online. Hoewel mijn website uit maar één pagina bestond, deed hij exact wat hij moest doen. Hij had een duidelijk doel: mensen moesten mij kunnen contacteren. En dat deden ze. Potentiële klanten leerden mij via social media kennen, vonden hun weg naar de website en als ze met mij wilden samenwerken, konden ze mij contacteren via het contactformulier.
Pas in april 2021 werkte ik mijn website uit zoals die nu is. Toeters. Bellen. Alles erop en eraan. Dus die one pager van mij, die deed meer dan anderhalf jaar dienst. Niks fancy. Niks groots en complex. Gewoon één eenvoudige pagina waar het belangrijkste op terug te vinden was.
Wat moet er allemaal op zo’n one pager komen?
Laten we duidelijk zijn: er moet just niks. Jij doet met je one pager wat jij wilt. Jij kan uitmaken wat de belangrijkste informatie is voor jouw bezoeker. In sommige gevallen kan een telefoonnummer voldoende zijn, in andere gevallen hoort er zeker een knop bij naar een tool waarin je een afspraak kan boeken.
Maar er zijn een paar basiselementen die interessant kunnen zijn om toe te voegen aan je pagina.
- Wie ben jij? Mensen kopen van mensen. Ze willen weten wie jij bent en waarom je doet wat jij doet. Dus zelfs al maak je maar een tijdelijke pagina aan, stel je toch even voor en plaats er een foto van jezelf bij. Moet dat je hele levensverhaal zijn? Nee. Dat is niet nodig. Een korte introductie in de vorm van een elevator pitch is genoeg. Ik ben Kathleen en ik help online ondernemers met hun website. Done.
Op zoek naar inspiratie? Op https://onepagelove.com worden inspirerende one pagers verzameld. Het gaat van salespagina’s tot tijdelijke websites. De moeite om eens tussen de snuisteren en wat ideetjes op te doen.
- Wat doe jij? Naast wie je bent, is wat je doet natuurlijk ook belangrijk. Zo weten mensen waarvoor ze bij jou kunnen komen aankloppen. Op deze manier ga je het kaf al een beetje van het koren scheiden. Zo kan je duidelijk aangeven dat je als fotograaf bijvoorbeeld enkel huwelijksfotografie doet of enkel branding shoots aanbiedt. Of als VA kan je aangeven dat je alleen technische ondersteuning biedt, maar geen administratieve taken aanneemt. Een bezoeker weet op die manier al heel goed waarvoor hij of zij bij jou terecht kan.
- Wat heb je al verwezenlijkt? Als je net start, heb je misschien nog geen uitgebreid portfolio. Toch is het belangrijk om een paar zaken te laten zien. Dat noemen ze “social proof”. Mensen willen weten dat jij te vertrouwen bent en als ze zien dat anderen hen al voor gingen, dan zorgt dat voor extra vertrouwen. Vergelijk het met een bakker waar altijd een lange rij staat op zondagochtend. Daarbij denk je automatisch: “Amai, die zal wel lekkere koffiekoeken verkopen”. Het omgekeerde geldt ook. Bij een bakker waar op zondagochtend geen kat te zien, ga je niet snel naar binnen gaan. Social proof kan in verschillende vormen getoond worden. Als je fotograaf bent, dan kan je foto’s delen van shoots met vrienden of familie. Als je bloemstukken met droogbloemen maakt, toon dat wat je al gemaakt hebt. Al zijn het maar projecten die je in je vrije tijd deed. En wat altijd werkt zijn getuigenissen van klanten. Zelfs al heb je nog maar voor één of twee mensen gewerkt, vraag die mensen om een getuigenis die je op je website mag zetten.
- Hoe kunnen mensen je contacteren? Dit is natuurlijk de essentie van zo’n tijdelijke one pager: potentiële klanten moeten je kunnen contacteren zodat ze met jou kunnen samenwerken. Het beste is om met een contactformulier te werken en dit rechtstreeks op je pagina toe te voegen. Je laat je bezoeker best niet doorklikken, want hoe meer je bezoekers laat klikken, hoe meer kans dat ze afhaken. Je kan het hen dus best zo makkelijk mogelijk maken. Verwijs ze dus ook niet eerst door naar bv. je Instagram waar ze je dan een DM moeten sturen. Dat is allemaal te ingewikkeld. Maak het je bezoekers en potentiële klanten makkelijk. Een uitzondering hierbij is natuurlijk als je met een boekingstool werkt. Ik denk hierbij aan kapsalons of schoonheidsspecialisten.
- Een inschrijfformulier voor je mailinglijst. Ik had het eerder al over een plek waar mensen hun e-mailadres kunnen achterlaten. Je kan nooit vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van een mailinglijst. Nooit. Zelfs als je nog maar een vaag idee hebt om ooit eens te beginnen als zelfstandige, zou je al met een mailinglijst moeten bezig zijn. Door nu al e-mailadressen van geïnteresseerden te verzamelen, kan je hen later opnieuw contacteren in verband met je diensten of producten. Of je kan hen iets laten weten wanneer je nieuwe website wordt gelanceerd. Dus zet zeker een inschrijfformulier voor je mailinglijst op je one pager. Ik deed dit zelf niet en heb achteraf een paar keer gevloekt.
Opgelet! Maak je pagina niet té lang. Als je veel elementen aan een one pager begint toe te voegen, dan wordt het al snel een héle lange pagina. Tegenwoordig bekijkt meer dan de helft van de mensen websites op hun smartphone. Maak je een hele lange one pager en zet je pas helemaal onderaan je contactformulier? Dan zorg je ervoor dat ze ontzettend lang moeten scrollen voor ze bij het belangrijkste punt komen. Hou je teksten dus kort, maar krachtig en vraag je steeds af of de elementen die je toevoegt een functie hebben.
Als je net start dan moet je het jezelf niet té ingewikkeld maken. Focus je eerst op je aanbod en die eerste sales. De rest, onder ander een website met alle toeters en bellen, dat komt later wel.
En als je klaar bent voor zo’n website, dan mag je altijd eens komen aankloppen bij mij. Uiteraard. 😉