Hoe hou je je bezoekers langer op je website?

Eén van de statistieken die je ongetwijfeld al hebt zien opduiken in je Google Analytics of andere tool waarin je statistieken voor je website bijhoudt, is hoe lang een bezoeker op je website blijft. Vaak gaat dit om enkele seconden tot enkele minuten.

En misschien heb je het al een keer opgevangen in de wandelgangen: hoe langer een bezoeker op je website blijft, hoe beter.

Als een bezoeker langer op je website blijft, wil dit meestal zeggen dat hij de informatie die hij daar vindt, interessant vindt. Hoe meer informatie en content hij consumeert op jouw website, hoe meer hij jou zal gaan zien als een expert in jouw vak. Een website die ervoor zorgt dat een bezoeker langer blijft, is meestal ook een website die beter converteert net omdat de bezoeker overtuigt is van je kunnen door wat je deelt en laat zien op je website.

Maar hoe zorg je er dan voor dat een bezoeker langer blijft rondhangen op jouw virtuele stek?

Zorg voor een makkelijk navigeerbare website

Een website die makkelijk te navigeren is, nodigt je bezoeker uit om verder op ontdekking te gaan. Je navigatie is daarom best zo duidelijk mogelijk. Het is verleidelijk om met grappige woordspelingen te werken die misschien duidelijk zijn voor jou, maar daarom niet meteen duidelijk zijn voor je klant. Als zij niet meteen vinden wat ze zoeken omdat je navigatie niet helder genoeg is, dan haken ze af.

Daarnaast zorgt ook de laadsnelheid van je website voor een makkelijk navigeerbare website. De gemiddelde mens heeft meer dan genoeg aan zijn hoofd en heeft helaas niet het geduld om tien seconden te wachten op een pagina die moet ingeladen worden. Dus optimaliseer je afbeeldingen en kijk hoe je je pagina’s nog sneller kan doen laden.

Hoe hou je je bezoekers langer op je website?

Deel informatie die interessant is voor jouw ideale klant

Je bezoeker komt op jouw website met één vraag in gedachten: “Kan deze persoon (of bedrijf) mij helpen met mijn probleem?”. Het is pas als ze een antwoord vinden op die vraag, dat ze gaan rond klikken op jouw website. Vinden ze dat antwoord niet meteen, dan gaan ze hoogstwaarschijnlijk niet de moeite doen om lang te zoeken en om veel rond te klikken.

Denk zeker eens na welke informatie interessant kan zijn voor jouw ideale klant. Dat is voor iedere website natuurlijk anders. Hou hierbij vooral je ideale klant in gedachten, maar ook welke vragen zij zouden kunnen hebben. Willen ze weten hoe je te werk gaan en wat de volgende stap is? Willen ze weten wat ze kunnen verwachten als ze een product bij jou kopen? Hoe verloopt jouw maatwerk? Zijn er one-on-one checkin-momenten bij het online traject dat je aanbiedt?

Gebruik call to actions

Call to actions of CTA’s voor de vrienden, zijn elementen op je website die ervoor zorgen dat je bezoeker actie gaat ondernemen. Een goedgeplaatste CTA kan ervoor zorgen dat je willekeurige bezoeker een volgende stap zet in zijn klantenreis. Zo kan iemand zich aanmelden voor jouw nieuwsbrief, kan iemand een freebie downloaden of kan iemand een product aankopen.

Een CTA kan ook gebruikt worden om aan kruisbestuiving te doen. Dit is vooral handig als je zowel one-on-one als online cursussen aanbiedt. Onderaan een pagina voor een cursus kan je een CTA zetten in de aard van: “toch liever one-on-one samenwerken met mij?” en op de one-on-one pagina kan je een CTA zetten in de aard van: “Niet helemaal klaar om one-on-one samen te werken? Bekijk de cursussen”. Zo bied je ervoor dat de twijfelende bezoeker andere opties aan binnen je aanbod en leid je hen naar een andere pagina op je website.

Het oog wil ook wat

Uiteraard gaat de gemiddelde bezoeker afhaken als ze op een website terecht komt die niet zo fijn is om naar te kijken. Of die moeilijk leesbaar is. Het oog wil ook wat. Maak dus gebruik van duidelijke beelden, video’s, infographics en illustraties om je content en teksten wat visueel aantrekkelijker te maken.

Je inhoud kan je makkelijker leesbaar en scanbaar maken door titels, tussentitels, lijsten en kaderstukjes te gebruiken. Op die manier zorg je ervoor dat het aangenamer is om langere stukken tekst te lezen en zorg je voor kleine, visuele pauzes. Het zijn die kleine, visuele pauzes die ervoor zorgen dat mensen langer blijven om je volledige landingspagina of blogbericht te lezen.

Hoe hou je je bezoekers langer op je website?

Leg je bezoeker in de watten

En natuurlijk moet je ook af en toe je bezoeker eens in de watten leggen in ruil voor hun tijd. Zo kan je een gratis proefperiode aanbieden, een kortingscode of exclusieve content die enkel toegankelijk is voor mensen die hun e-mailadres hebben opgegeven. De kans dat een bezoeker die een account aanmaakt op jouw website of zich aanmeldt voor je nieuwsbrief, terugkeert naar je website en misschien zelfs potentiële klant wordt, is groter dan bij een bezoeker die dat niet doet. Dus leg je bezoeker eens goed in de watten.

Het is niet makkelijk om je bezoeker lang op je virtuele stek te houden. Iedereen vecht tegenwoordig om de aandacht van anderen of het nu via social media of via een website is. Dus als je de aandacht weet te trekken van je bezoeker én weet vast te houden, dan ben je weer een stapje dichter bij een potentiële klant.

Vers bloed naar je website lokken

Uiteraard willen we allemaal graag meer bezoekers over onze virtuele vloer krijgen. Bezoekers zijn namelijk potentiële klanten, dus meer bezoekers zou moeten leiden tot meer conversie en verkoop, toch? Maar hoe zorg je er nu voor dat er meer mensen hun weg vinden naar jouw website? In dit e-boek vind je tal van tips die net ietsje verder gaan dan enkel en alleen "zorg dat je gevonden wordt in zoekmachines".

Birth Matters

Pin It on Pinterest

Share This