Welke foto’s heb je nodig voor jouw website?

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Je kent het gezegde ongetwijfeld wel. Daar waar je met teksten heel veel kan zeggen, roepen beelden nog vaker emoties op. Je kan perfect een website bouwen die enkel bestaat uit tekst, en die zou best wel goed kunnen scoren bij zoekmachines, maar je menselijke bezoeker zou het gevoel hebben dat er iets mist.

Het is niet evident om een selectie te maken van beelden die op je website komen, want niet zomaar ieder beeld is geschikt. Daarom raad ik iedereen aan voor je begint aan het bouwen van een website om eens lang en hard naar je persoonlijke beeldbank te kijken of om eens door bestaande beeldbanken te gaan om een aantal beelden te selecteren. Zo kan je al eens gaan neuzen in deze zeventien sites met gratis stockfoto’s.

Een goede fotograaf kan helpen

Ik weet het, ik weet het, je bent een beetje cameraschuw en je vindt het misschien wat vreemd om jezelf op foto te zien. Om eerlijk te zijn: niemand vindt dat jij er vreemd uit ziet. Je bezoeker komt op je website en wil vooral weten hoe jij hen kan helpen. Dan maakt het minder uit of je blond of bruin haar hebt, eerder kort of lang bent, wat meer rondingen hebt of wat rechter bent,… Zolang je geen drie ogen en tentakels als armen hebt, is alles helemaal ok en zelfs dan nog. Laat je zien op je website. Laat zien wie er achter die diensten of producten zit die je aanbiedt. Het vormt een band met je bezoeker en het wekt vertrouwen op.

Als je echt heel veel last hebt van verlegenheid als je voor de camera komt te staan, dan kan de fotograaf die je inschakelt voor een shoot je hierbij helpen. Zij kennen allerhande trucjes om je uit je schulp te doen komen. Voor je het weet, voel je je helemaal op je gemak en straal je als nooit tevoren op foto.

Foto's voor jouw website

Breng wat variatie in het soort foto’s dat je gebruikt

Naast foto’s van jezelf kan je best een aantal foto’s toevoegen aan je selectie waar je niet op staat. Sfeerbeelden zeg maar. Dat kan een foto zijn van de bureau waar je dagelijks aan werkt of iets anders uit je werkomgeving zoals boeken, je computer,… Maar als je bijvoorbeeld een bloemenwinkel hebt, dan kunnen dat even goed foto’s zijn van bloemen. Deze sfeerbeelden worden gebruikt ter afwisseling van alle foto’s waar jij op staat. Zo blijft het interessant voor de bezoeker. Enkel portretten zou een beetje overkill zijn, maar enkel sfeerbeelden zou na een tijdje saai zijn.

Fotografen die portretten nemen, gaan vaak verticale beelden schieten. Dat is ergens logisch, want mensen zijn eerder verticale wezen. We nemen meer plaats in in de lengte dan in de breedte. Probeer als je een fotograaf onder de arm neemt, hem of haar ook te overtuigen om een aantal horizontale beelden te schieten. Op een website nemen horizontale beelden namelijk net dat tikkeltje minder plaats in. Dat zorgt er dan weer voor dat mensen wat minder moeten scrollen, wat vooral iets is om mee rekening te houden voor de mobiele versie van je website.

Voorzie wat negatieve ruimte in je beelden

Zorg dat er in je selectie een aantal foto’s zitten met negatieve ruimte. Wat is dat voor een beest? Negatieve ruimte wil zeggen dat er ruimte is in het beeld waar niets staat. Het kan een egale achtergrond zijn zoals een witte muur, maar het kan evengoed een drukkere achtergrond zijn. Doordat er hier niets staat, wordt het oog van je bezoeker naar het onderwerp van je foto gezogen. Dat onderwerp kan jij zijn, maar kan evengoed je product zijn. Naar webdesign toe zijn deze foto’s ontzettend interessant omdat ze gebruikt kunnen worden als achtergrond foto’s. In de negatieve ruimte kan tekst gezet worden. Vooral als er bv. een egale achtergrond gebruikt wordt, blijft deze tekst heel leesbaar.

Foto’s op je website als social proof

Foto’s kunnen zorgen voor social proof net zoals bijvoorbeeld getuigenissen of sterren bij producten. Als je diensten of producten verkoopt, kan je op sommige foto’s een klant laten zien. Uiteraard moet dit geen echt klant zijn. Het kan je zus, de buurman of een toevallige voorbijganger zijn die even wat tijd opoffert om jou verder te helpen. Maar als je bezoeker op je website beelden ziet waarop jij samenwerkt of in gesprek bent met een andere “klant”, dan wekt dat opnieuw vertrouwen en verhoogt je geloofwaardigheid.

En dan nog even praktisch…

Beelden die je aangeleverd krijgt van een fotograaf of die je uit een beeldbank haalt, zijn doorgaans bijzonder groot, zowel in afmetingen als in bestandsgrootte. Als je deze beelden in hun originele grootte gaat gebruiken op je website, ga je daardoor je website een stuk trager maken en dat willen we natuurlijk niet. Een snelle website is belangrijk naar tal van zaken toe zoals gebruiksvriendelijkheid, maar ook SEO.

Maar geen paniek, je kan die foto’s zelf snel verkleinen. Dat kan bijvoorbeeld via Canva, Pixlr of een andere grafische tool. Daarnaast zijn er verschillende plugins op de markt, die je foto’s zelf verkleinen eens je ze uploadt naar je website. Door zo’n plugin te gebruiken, bespaar je jezelf weer heel wat tijd.

Vers bloed naar je website lokken

Uiteraard willen we allemaal graag meer bezoekers over onze virtuele vloer krijgen. Bezoekers zijn namelijk potentiële klanten, dus meer bezoekers zou moeten leiden tot meer conversie en verkoop, toch? Maar hoe zorg je er nu voor dat er meer mensen hun weg vinden naar jouw website? In dit e-boek vind je tal van tips die net ietsje verder gaan dan enkel en alleen "zorg dat je gevonden wordt in zoekmachines".

Birth Matters

Pin It on Pinterest

Share This